Door alle aandacht voor de AVG die per 25 mei a.s. rechtstreeks in werking treedt, zouden we het bijna vergeten! Die andere belangrijke deadline die de wetgever dit jaar aan werkgevers heeft gesteld: 1 juli 2017. Per deze datum moeten alle werkgevers het basiscontract met de arbodienst of bedrijfsarts hebben geregeld.
Voor alle werkgevers die nog niet zo ver zijn, of die willen controleren of het contract dat zij hebben voldoet, hierbij een lijst met de onderwerpen die in het basiscontract moeten zijn geregeld. Uitgangspunt is dat in het basiscontract ten minste is opgenomen bij welke taken u als werkgever zich sowieso zal laten bijstaan door de bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en/of de arbeids- en organisatiedeskundige:
Ziekteverzuimbegeleiding
Hier regelt u welke deskundige partij (welk deel van) de begeleiding bij re-integratie in geval van verzuim door ziekte of gebrek voor zijn rekening neemt.
Toetsen van en adviseren over de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)
De RI&E is een middel om de gezondheid en veiligheid binnen uw onderneming te bevorderen. De RI&E inventariseert, evalueert en prioriteert de risico’s die aan de gevaren in een bedrijf zijn verbonden. Ook omschrijft de RI&E de getroffen maatregelen in een Plan van Aanpak. In het basiscontract neemt u afspraken op over het toetsen van en adviseren over de RI&E door de bedrijfsarts/arbodienst.
Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
Dit zijn afspraken die gaan over het regelmatig onderzoeken van arbeidsgebonden gezondheidsrisico’s. Werkgevers zijn verplicht een PAGO aan te bieden. Werknemers bepalen zelf of zij hiervan gebruik willen maken.
Aanstellingskeuring
Voor sommige functies kan de aanstellingskeuring worden uitgevoerd om de medische geschiktheid van de sollicitant te onderzoeken. Een werkgever mag een werknemer alleen in enkele uitzonderlijke gevallen laten keuren. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Wet op de Medische Keuringen.
Toegang tot de bedrijfsarts
In het basiscontract moet staan hoe werknemers toegang kunnen hebben tot de bedrijfsarts (bijvoorbeeld via een open spreekuur). U mag de werknemers niet verplichten eerst toestemming aan u te vragen voordat zij met de bedrijfsarts contact opnemen.
Overleg met OR en preventiemedewerker
Verder moet zijn beschreven hoe het overleg van de bedrijfsarts met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad (OR) is geregeld. Deze deskundigen moeten nauw samenwerken.
Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. Samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners werkt de preventiemedewerker aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf.
Bezoek aan de werkplek
Met de invoering van het basiscontract ontstaat het recht voor de bedrijfsarts om iedere werkplek te bezoeken. De bevoegdheid hiertoe moet in het basiscontract worden opgenomen.
Second opinion
De werknemer moet de mogelijkheid hebben om een second opinion te vragen aan een andere bedrijfsarts. Dit kan hij bijvoorbeeld doen als hij twijfelt aan een door de eigen bedrijfsarts gegeven advies. De werkgever heeft de taak ervoor te zorgen dat een onafhankelijke bedrijfsarts beschikbaar is voor zo’n second opinion. Ook de kosten van deze second opinion zijn voor rekening van de werkgever.
Over de uitvoering van de second opinion dient u afspraken te maken met uw arbodienstverlener. U kunt bijvoorbeeld een tweede en derde bedrijfsarts aanwijzen aan wie wordt doorverwezen. Zo houdt u de regie over wie uw werknemers te spreken krijgen en kunt u wellicht de kosten in de hand houden.
Klachtenprocedure
Iedere bedrijfsarts of arbodienst moet een duidelijke werkwijze hebben. Hierin moet zijn beschreven hoe en waar de werknemer eventuele klachten kan indienen over de dienstverlening door de bedrijfsarts. U als werkgever moet hierop toezien. Vraag deze regeling dus eventueel op bij uw arbodienstverlener.
Melden beroepsziekten
De bedrijfsarts moet tijd kunnen besteden aan het opsporen, onderkennen, diagnosticeren en melden van beroepsziekten binnen uw onderneming. In het basiscontract moet zijn geregeld hoe de bedrijfsarts aan deze taak invulling zal geven.
Adviseren over preventie
Tot slot moet in het basiscontract staan dat de bedrijfsarts u (op eigen initiatief) moet kunnen adviseren over het voorkomen van gezondheidsklachten.
Is uw onderneming OR-plichtig? Dan moet de OR instemmen met de inhoud van het basiscontract. De Inspectie SZW zal toezien op de aanwezigheid, inhoud en naleving van het basiscontract. Heeft u geen basiscontract of voldoet dit niet, dan kan een boete worden opgelegd.
Wilt u meer weten over het basiscontract? Neem dan contact op met advocaat mr. Nienke Sprengers.
Comments are closed.